ANCHEM
Panel Klienta


  • English
  • Facebook
  • LinkedIn
  • O NAS
    • HISTORIA
    • KAMIENIE MILOWE
    • NASZ ZESPÓŁ
  • OFERTA
    • BADANIA WODY
    • BADANIA ŻYWNOŚCI
    • BADANIA ŚRODOWISKOWE
  • AKTUALNOŚCI
  • JAKOŚĆ
  • ZLEĆ BADANIA
  • KARIERA
  • KONTAKT
    • English
ANCHEM
  • O NAS
    • HISTORIA
    • KAMIENIE MILOWE
    • NASZ ZESPÓŁ
  • OFERTA
    • BADANIA WODY
    • BADANIA ŻYWNOŚCI
    • BADANIA ŚRODOWISKOWE
  • AKTUALNOŚCI
  • JAKOŚĆ
  • ZLEĆ BADANIA
  • KARIERA
  • KONTAKT
    • English
ANCHEM
  • O NAS
    • HISTORIA
    • KAMIENIE MILOWE
    • NASZ ZESPÓŁ
  • OFERTA
    • BADANIA WODY
    • BADANIA ŻYWNOŚCI
    • BADANIA ŚRODOWISKOWE
  • AKTUALNOŚCI
  • JAKOŚĆ
  • ZLEĆ BADANIA
  • KARIERA
  • KONTAKT
    • English

Kontrola obecności i poziomów zanieczyszczeń w żywności to kluczowy element zapewnienia jej bezpieczeństwa i jakości. Nasze akredytowane badania pomagają potwierdzić zgodność produktów z obowiązującymi normami. Aby nasza usługa mogła spełniać kompleksowe wymagania Klientów ofertę własnych analiz rozszerzyliśmy o badania wykonywane w laboratoriach partnerskich.

PODSTAWY PRAWNE BADAŃ ZANIECZYSZCZEŃ W ŻYWNOŚCI

Regulacje Unii Europejskiej:

  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. – ustanawia ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, tworzy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i określa procedury związane z bezpieczeństwem żywności.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. – określa maksymalne dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, takich jak metale ciężkie, dioksyny, pestycydy, nitrozoaminy.
  • Rozporządzenie (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. – dotyczy oficjalnych kontroli, w tym badań na obecność zanieczyszczeń w produktach spożywczych.

BADANIA METALI CIĘŻKICH

Metale ciężkie – takie jak kadm, ołów, rtęć i arsen mogą przedostawać się do żywności z powodu zanieczyszczenia środowiska. Przepisy dokładnie określają maksymalne dopuszczalne poziomy tych metali. Badania oferowane przez Laboratorium Badawcze ANCHEM pomagają spełniać normy dotyczące maksymalnych dopuszczalnych poziomów (NDP) metali ciężkich zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1881/2006.

ANCHEM oferuje szeroki zakres badań pierwiastków w różnych matrycach, takich jak warzywa, przyprawy, mięso, ryby, produkty zbożowe, nabiał, czekolada i soki.

BADANIA PESTYCYDÓW

Pestycydy trafiają do żywności głównie wskutek stosowania ich w rolnictwie do ochrony upraw przed szkodnikami, chorobami i chwastami.

Laboratorium Badawcze ANCHEM oferuje badania pozostałości pestycydów w szerokim zakresie (około 700 związków techniką GC-MS/MS, LC-MS/MS) dla produktów spożywczych konwencjonalnych a także pakiet EKO dla owoców i warzyw z upraw ekologicznych.

Na terenie Unii Europejskiej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w produktach są wskazane w cyklicznie aktualizowanym Rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy.

Zapewniamy również oznaczenia pojedynczych związków takich jak:

  • ditiokarbaminiany,
  • chlorany i nadchlorany,
  • chlormequat,
  • mepiquat,
  • fosetyl glinu oraz kwas fosfonowy,
  • etefon,
  • glifosat.

BADANIA MYKOTOKSYN

Mykotoksyny to toksyczne substancje naturalnego pochodzenia, produkowane przez pleśnie, które mogą rozwijać się w produktach spożywczych, podczas przechowywania w nieodpowiednich warynkach. Najwyższe dopuszczalne poziomy mykotoksyn wskazano w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z 19 grudnia 2006 roku

Laboratorium Badawcze ANCHEM oferuje analizę następujących mykotoksyn:

  • aflatoksyny (aflatoksyna B1, aflatoksyna B2, aflatoksyna G1, aflatoksyna G2),
  • deoksyniwalenol,
  • ochratoksyna A,
  • zearalenon,
  • toksyna T-2, toksyna HT-2,
  • fumonizyny,
  • patulina.

Laboratorium Badawcze ANCHEM oferuje także szereg dodatkowych oznaczeń pozwalających na kompleksową ocenę produktów, w tym:

  • oznaczanie pozostałości ANTYBIOTYKÓW I CHEMIOTERAPEUTYKÓW – obecność tych substancji w produktach zwierzęcych, takich jak mleko, jaja czy mięso, może wpływać negatywnie na zdrowie konsumentów,
  • badanie DIOKSYN I POLICHLOROWANYCH BIFENYLI (PCB) – związki te mają zdolność kumulacji w tłuszczach i są regulowane prawnie ze względu na ich toksyczność,
  • analizę WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH (WWA) – powstające w wyniku wędzenia, grillowania czy smażenia, WWA są regulowane przepisami unijnymi,
  • badanie AKRYLOAMIDU – tworzy się w produktach bogatych w skrobię podczas obróbki cieplnej. ANCHEM oferuje specjalistyczne analizy akryloamidu, które pozwalają na wykrycie i pomiar stężenia tej substancji w produktach spożywczych,
  • oznaczenie MELAMINY – wykorzystywana w celu podniesienia zawartości białka, melamina stanowi zagrożenie zdrowotne. Laboratorium ANCHEM, oferuje możliwość wykrycia jej obecności, szczególnie w produktach mlecznych,
  • analizę PROMIENIOTWÓRCZOŚCI w próbkach żywności – napromieniowanie jest jedną z metod konserwacji żywności. ANCHEM we współpracy z laboratorium partnerskim oferuje oznaczenia Badanie sztucznej i naturalnej promieniotwórczości w próbkach żywności metodą spektrometrii gamma, aby zapewnić zgodność z przepisami bezpieczeństwa produktów,
  • badanie AZOTYNÓW i AZOTANÓW w żywności oraz wodzie pozwala na określenie ich poziomu, który może wynikać zarówno z naturalnej obecności, jak i stosowania konserwantów lub zanieczyszczenia środowiska. Nadmierne ilości tych związków mogą być szkodliwe dla zdrowia, np. przez ryzyko methemoglobinemii czy powstawanie nitrozoamin. Analizy te wykorzystują precyzyjne metody, takie jak spektrofotometria, chromatografia cieczowa czy jonowa, aby zapewnić zgodność z normami bezpieczeństwa.

Dlaczego ANCHEM?

Niezależnie od tego, czy zajmujesz się produkcją, dystrybucją, czy cateringiem, Laboratorium Badawcze ANCHEM jest Twoim zaufanym partnerem w badaniach żywności.
Skontaktuj się z nami, aby dostosować ofertę do potrzeb Twojej firmy i zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa produktów.

ANCHEM
Laboratorium Badawcze ANCHEM
Piotr Baśkiewicz Sp. z o.o.
ul. Janusza Korczaka 2
87-300 Brodnica
tel. 56 493 27 60
tel. kom. 798 682 412, 798 682 402

e-mail: biuro@anchemlab.pl
  • Facebook
  • LinkedIn
  • O NAS
  • AKTUALNOŚCI
  • JAKOŚĆ
  • KARIERA
  • WODA
  • ŻYWNOŚĆ
  • ŚRODOWISKO
  • ZLEĆ BADANIA
  • KONTAKT

Copyright © 2024 ·

ANCHEM

· All rights reserved

Realizacja