
04.03.2025
LISTERIA MONOCYTOGENES – ZMIANA ROZPORZĄDZENIA (WE) NR 2073/2025
Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 r. wprowadziło zmiany do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE).
Nowe wymaganie, które będą obowiązywało od 1 lipca 2026 roku wprowadziły bardziej rygorystyczne kryterium obecności Listeria monocytogenes dla produktów wprowadzonych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.
Niniejsze kryterium stosuje się, jeżeli producent nie jest w stanie wykazać w sposób zadowalający dla właściwego organu, że poziom Listeria monocytogenes nie przekroczy limitu 100 jtk/g w całym okresie przydatności do spożycia.
Jak się do tego przygotować?Krok 1. Należy ocenić, czy w produkcie istnieje możliwość wzrostu L. monocytogenes, korzystając z narzędzi:
A. Specyfikacje dotyczące właściwości fizyko-chemicznych produktu
Produkt umożliwia wzrost L. monocytogenes jeśli pH > 4,4; aw > 0,92; pH >5,0 i aw > 0,94.
Produkt nie umożliwia wzrostu L. monocytogenes jeśli pH≤4; aw≤0,92; pH≤5 i aw≤0,94.
B. Przegląd literatury naukowej.
Krok 2. Wykonać dodatkowe badania, które mogą obejmować:
challenge test (z oceną potencjału wzrostu Δ lub z oceną czasu lagfazy i max. tempa wzrostu).
Zapraszamy do skorzystania z oferty Laboratorium Badawczego ANCHEM w zakresie badań Listeria monocytogenes!