27.03.2025

PRZETRWALNIKI CLOSTRIDIUM – ODPORNE, NIEBEZPIECZNE, WSZECHOBECNE…

W lutym 2025 roku w Rzymie odbyło się spotkanie FAO, podczas którego dokonano oceny ryzyka mikrobiologicznego związanego z bakteriami z rodzaju Clostridium w żywności. Eksperci omówili szereg zagadnień mogących wpływać na ryzyko zakażeń pokarmowych wywołanych tymi drobnoustrojami, w tym zmiany klimatyczne, gospodarkę o obiegu zamkniętym, nową żywność oraz rosnącą oporność bakterii na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Clostridium to rodzaj Gram-dodatnich bakterii beztlenowych, zdolnych do wytwarzania przetrwalników (spor). Spory te wykazują wysoką odporność na ekstremalne warunki, takie jak wysokie temperatury, odwodnienie, promieniowanie czy działanie środków chemicznych.

Bakterie z rodzaju Clostridium występują powszechnie w środowisku – można je znaleźć w glebie, w przewodzie pokarmowym zwierząt, a także w wodach i ściekach. Do chorobotwórczych gatunków należą m.in. Clostridium botulinum, Clostridium perfringens oraz Clostridium difficile.

Zapraszamy do skorzystania z oferty badań Laboratorium Badawczego ANCHEM, obejmującej oznaczanie liczby i obecności bakterii z rodzaju Clostridium.

Szczegółowy zakres naszej akredytacji, w tym badania w kierunku Clostridium, znajdą Państwo na naszej stronie internetowej.